Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

sorum detaydadır. cevabınız için teşekkur ederim..........................

364 gösterim
9 Eylül 2021 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde guneyyurtbelediyesi sordu
MERHABA HOCAM. BELDEMİZDE ŞOK, BİM VE A101 MARKETLERİ VARDIR. VATANDAŞLARIMIZDAN SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ ÜRÜNLER SATILDIĞINA DAİR ŞİKAYETLER GELMEKTEDİR. BU TÜR ŞİKAYETLERE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜKLERİ BAKIYOR DİYE BİLİYORUM. BİZ ZABITA OLARAK NE GİBİ İŞLEM YAPABİLİRİZ. NE GİBİ CEZAİ İŞLEM UYGULAYABLİRİZ.

1 cevap

10 Eylül 2021 C.Özyardımcı cevapladı
Değerli abonemiz,

Belediye Zabıta Yönetmeliği hükümlerine göre, belediye zabıtası belediye sınırları içerisinde görevli ve yetkilidir. Ayrıca, mücavir alanlarda kanunlarla belediyenin yetki ve sorumluluğuna verilmiş hizmetler bakımından da yetkili ve görevli bulunmaktadır. Anılan Yönetmeliğin sağlıkla ilgili görevleri arasında;

1) 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve 27/5/2004 tarihli ve 5179 sayılı Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, ilgili tüzük ve yönetmeliğin uygulanmasında ve alınması gerekli kararların yerine getirilmesinde görevli personele yardımcı olmak.

2) Ruhsatsız olarak açılan veya ruhsata aykırı olarak işletilen işyerleriyle ilgili olarak İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapmak.

3) İlgili kuruluşlarla işbirliği halinde, 5393 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (l) bendi uyarınca gayri sıhhi müesseseler ile umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlı olup olmadığını denetlemek.

4) Ev, apartman ve her türlü işyerlerinin çöplerinin sokağa atılmasına mani olmak, çöp kutu ve atıklarının eşelenmesini önlemek.

5) Cadde, sokak, park ve meydanlarda mevzuata ve sağlık şartlarına aykırı olarak satış yapan seyyar satıcıları men etmek, bu hususta yetkili mercilerin kararlarıyla zabıta tarafından yerine getirilmesi istenen hizmetleri yapmak.

6) Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, ilgili tüzük ve yönetmelikler gereğince yıkanmadan, soyulmadan veya pişirilmeden yenen gıda maddelerinin açıkta satılmasına mani olmak, karıştırıldıklarından şüphe edilenlerden tahliller yapılmak üzere numune alınması hususunda ilgili teşkilata bilgi vermek, yetkili personelin bulunmaması halinde tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen kurallara uygun olarak numuneyi bizzat almak ve yapılan tahlil sonucunda sağlığa zararlı oldukları tespit edilenleri yetkililerin kararı ile imha etmek.

7) Yetkili mercilerin kararları doğrultusunda belirlenen yerler dışında kurban kesilmesini önlemek.

8) 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununa ve ilgili yönetmeliklere göre çevre ve insan sağlığına zarar veren, kişilerin huzur ve sükûnunu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde gürültü yapan fabrika, işyeri, atölye, eğlence yerleri gibi müesseseleri tutanak düzenleyerek yetkili mercilere bildirmek ve bu konuda kendisine verilen görevleri yerine getirmek.

9) 8/5/1986 tarihli ve 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa ve ilgili yönetmeliğe göre bir yerde hastalık çıkması veya sebebi belli olmayan hayvan ölümlerinin görülmesi halinde ilgili mercilere haber vermek, bu yerleri geçici kordon altına almak, yetkililere bu konuda her türlü yardımı yapmak, imhası gereken hayvanların itlafına yardımcı olmak, bunların insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde imhasını yaptırmak.

10) 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa ve Yönetmeliğine göre hayvan ve hayvansal ürünlerin nakliyeciliğini yapanların ruhsatlarını ve hayvanların menşe şahadetnamelerini kontrol etmek, mezbaha ve et kombinası dışı kesimleri önlemek, bunların hakkında kanuni işlemler yapmak.

11) 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile belediyelere, zabıtanın görevleri içerisinde verilen yetkileri kullanmak.

12) İlgili kuruluşlar ile işbirliği halinde fırınların ve ekmek fabrikalarının ve diğer gıda üretim yerlerinin sağlık şartlarına uygunluğunun denetiminde ilgili kuruluşların talebi halinde nezaret etmek, ekmek ve pide gramajını kontrol etmek, gerekli kanuni işlemleri yapmak.

Gibi görevleri bulunmaktadır.

Diğer taraftan sizin de ifade ettiğiniz gibi gıda güvenliği ve kalitesinin denetimi ve kontrolüne dair görevler Tarım ve Köyişleri Bakanlığına verilmiş dolayısıyla il denetimleri il müdürlüklerince yerine getirilmektedir. Nitekim gıda üvenliği ve kalitesinin denetimi ve kontrolüyle  ilgili görev yetki ve sorumluluklar anılan Bakanlık tarafından yayımlanan ve bakanlık tarafından yürütülen Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik hükümlerinde açıklanmış bulunmaktadır.

Anılan mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda il müdürlüğü tarafından yapılacak denetim ve kontrol görevlerinde belediye zabıtasının da kendisine verilen sağlıkla ilgili görev yetki ve sorumlulukları çerçevesinde gıda güvenliği, kontrolü ve denetimi çalışmalarının birlikte yürütülmesinin uygun olacağı il müdürlüğü prosedürlerine ek olarak 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32 nci maddesinde belirtilen emre aykırılık gibi davranışların tespiti halinde belediye zabıtasının da idari işlem yürütebileceği görüşündeyiz.
...