Mahalli İdarelere Hizmet Derneği Soru Cevap Platformu Sitede soru sormak için üye olmanız gerekmektedir.

İşyeri Ruhsat Harcı Taksit İmkanı Oluyor mu.Cevabınız için teşekkürler.

166 gösterim
26 Kasım 2021 7- Zabıta ve İtfaiye Hizmetleri kategorisinde oguzhan2828 sordu
30 Kasım 2021 C.Özyardımcı yeniden açıldı
Merhaba Hocam,
Pandemi ve global ekonomik sorunlar nedeniyle esnafımızın işyeri çalıştırma ruhsatı almak için taksit olağanı oluyor mu diye soruda bulunuyor.Bu zamana kadar hep peşin tahakkuk yaptık.Taksitli tahakkuk yapmamız mümkün mü ?Mümkünse karar alınması gerekiyor mu ?Örneğin 3 taksit ödeme kolaylığı sağlarsak ilk taksit ödemesinde bu ruhsatı verebiliyormuyuz.Cevabınız için teşekkürler.

1 cevap

30 Kasım 2021 C.Özyardımcı cevapladı

Değerli abonemiz,

Anayasamızın 73 üncü maddesine göre vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 37 inci maddesinde de Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülüklerin kanunla konulacağı, değiştirileceği veya  kaldırılabileceğine ilişkin hükmü bulunmaktadır. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 85 inci maddesinde; bu bölümde yazılı harçlar makbuz karşılığında veya basılı damga vurulmak suretiyle peşin olarak ödenir. Hükmü bulunmaktadır. Diğer taraftan aynı Kanunu’nun Harçlara ilişkin müeyyideler başlıklı 99 uncu maddesinde ise gerekli harçları tamamen almadan iş gören görevlilerin, harcın ödenmesinden mükellefler ile birlikte zincirleme olarak sorumlu olduklarına ilişkin hüküm bulunmaktadır. Belediye Gelirleri Kanununda harçların ödenmesiyle ilgili olarak harçların peşin alınmasının gerektiği hükümlerine yer verilmiştir. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Çeşitli Harçlarla İlgili Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte aynen:

“…İşyeri Açma İzni Harcı

Madde 10- Belediye sınırları veya mücavir alanlar içinde bir iş yeri açmak İşyeri Açma İzni Harcına tabidir.

Bu harcın uygulamasında işyeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane, fabrika, şube,depo, otel, kahvehane, eğlence, dinlenme ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai, zirai ve mesleki bir faaliyetle başka bir iş ve girişimin yapılmasına ayrılan ya da bu faaliyet, iş ve teşebbüslerde kullanılan yerlerdir.

Harcın Hesaplanması

Madde 11- İşyeri Açma İzni Harcı, Belediye Gelirleri Kanununun 96 ncı maddesi gereğince Bakanlar Kurulunca gösterilen esaslar içinde, aynı Kanunun 84 üncü maddesinde belirtilen tarifeye göre hesaplanır.

Harcın hesaplanmasında, gösterilen faaliyet alanında faydalanılma şartıyla işyerinin üzerinde kurulduğu arsanın tamamı göz önünde tutulur. Şu kadar ki bu şekilde hesaplanan işyerinin kapalı ve açık alanlarının toplam 5 000 m2 ye kadar olan kısmı harca tabidir. Bu miktarı aşan kısımlardan İşyeri Açma İzni Harcı alınamaz…” Denilmektedir.

Belediye Gelirleri Kanununda harçların taksitler halinde alınabileceğine ilişkin herhangi bir hükme yer verilmediği gibi harçların peşin alınması ve harç alınmadan işlem gören görevlilerin mükellefle birlikte zincirleme sorumlu olacağı hükmüne yer verilmiş bulunmaktadır.

Bu durumda harcın peşin olarak alınması gerektiği, taksitlendirilemeyeceği aksine işlemin sorumluluk doğuracağı değerlendirilmektedir

...