Belediye Meclisinin İlk toplantısının tatil gününe rastlaması halinde toplantının ilk mesai günün de mi yapılacağı

20 Mart 2- Belediye Meclisi kategorisinde Hacı KONAK sordu
Sayın Hocam Hayırlı günler

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonucunda  5393 sayılı Belediye Kanunun  19. Maddesi  ve Belediye Meclis Çalışma Yönetmeliğinin 5. maddesi gereği  Seçim sonuçlarının ilanını takip eden 5. günü kendiliğinden toplanır denmektedir. Muhtemeldir ki   birçok seçim bölgesinde seçim sonuçlarının ilanı  Ramazan Bayramından dolayı ya  idari yada resmi tatile denk gelecek gibi gözüküyor. böyle bir durumda nasıl bir yol izlenmelidir.

Teşekkür ederim.

20 Mart C.Özyardımcı cevapladı

Sayın okuyucumuz

5393 sayılı Yasa’nın 19 uncu maddesine bu bağlamda bakıldığında, mahalli idareler seçimlerin genel sonucunun ilânından değil, seçim sonuçlarının ilânından söz edildiğinden, belediye meclisinin toplanacağı beşinci gün ibaresinden, belediye meclisi seçim sonuçlarının ilgili ilçe seçim kurulunca ilânını izleyen beşinci gün anlaşılmalıdır. Buna göre; seçim sonucu, Nisan ayının 1. günü ilân edilmişse belediye meclisi 6. gün toplanacak, 2. günü ilân edilmişse 7. gün, 3. günü ilân edilmişse 8. gün toplanacaktır. Beşinci günün hafta tatiline (cumartesi, pazar) rastlaması, o günlerde toplanılmasına engel değildir.

5393 sayılı Yasa’nın 19 uncu maddesinde, belediye meclisinin seçim sonuçlarını izleyen 5.gün kendiliğinden toplanacağı öngörüldüğünden, seçimden sonra yapılacak ilk meclis toplantısı için anılan Yasa’nın 21 inci maddesinde belirtilen yöntemle meclis üyelerine bir duyuru yapılması zorunlu değildir. Kanunda hangi gün toplanılacağı belirlenmesine rağmen, hangi saatte toplanılacağına ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu nedenle, belediye başkanının meclisin toplantı gününü, saatini ve yerini belirten bir yazıyla meclis üyelerini bilgilendirmesi olası tereddütlerin giderilmesi için uygun olacağı değerlendirilmektedir. Toplantıya çağrı yazısında gündemin belirtilmesinin de  uygun olacağı düşünülmektedir.

Hafta tatili, resmi tatil ya da idari tatil farketmez kanunun amir hükmünün uygulanması suretiyle seçim sonucunun ilçe seçim kurulunca ilanını müteakip 5 inci gününde belediye meclisinin toplanması gerektiği görüşündeyiz.

Diğer taraftan ilgili Bakanlıkça konuyla ilgili görüş veya Genelge yayımlanabileceği bu durumda Bakanlığın genelge ve görüşlerinin de takip edilerek gereği işlem yapılması gerektiği görüşündeyiz.